Hoe schrijf je een goede vacaturetekst?

Jimmy Jacobs
14
-
07
-
2021

Terwijl de tooling binnen werving en selectie de afgelopen decennia in een absurd tempo is veranderd, zijn er bepaalde dingen binnen het vakgebied die vrijwel onveranderd blijven.

Neem bijvoorbeeld de vacatureteksten: vaak een lijst met vaardigheden waar alleen een paarse eekhoorn op aansluit of een omschrijving die zo generiek en gevuld met clichés is, dat het eigenlijk voor ieder bedrijf gebruikt kan worden. Voor veel vacatureteksten is er dus zeker nog wat ruimte voor verbetering!

Maar wat is het, waarom is het belangrijk en hoe schrijf je echt een goede vacaturetekst die origineel, aansprekend en wervend is?

Wat is een vacaturetekst?

Een vacature is een openstaande positie binnen een organisatie die een werkgever graag wilt invullen. Vaak worden zulke posities gepromoot op plekken zoals werken-bij sites, jobboards en social media. Voor werkzoekenden is het belangrijk om gemakkelijk te kunnen zoeken naar vacatures, terwijl werkgevers vacatures snel door de best mogelijke kandidaat willen laten bekleden.

Het verschil tussen een functieomschrijving en vacaturetekst
Veel mensen denken dat een functieomschrijving en een vacaturetekst hetzelfde is, maar niets is minder waar: een functieomschrijving wordt gebruikt om intern gedetailleerd de ins- en outs van de positie toe te lichten en een vacaturetekst verkoopt die positie naar buiten.

Functieomschrijving vs. vacaturetekst

Waarom het opstellen van een goede vacaturetekst belangrijk is

De huidige arbeidsmarkt is nog steeds krap
Ondanks de disruptieve ontwikkelingen van afgelopen jaar zoals Covid-19 en Brexit, blijft de krapte en schaarste op de arbeidsmarkt binnen recruitment het meest invloedrijke onderwerp van dit jaar, blijkt uit De Stand van Werven 2021.

Zeker niet verbazingwekkend, want de sombere blik die in maart 2020 heerste, lijkt plaats te hebben gemaakt voor een oververhitte arbeidsmarkt die doorsijpelt in alle sectoren. Het CBS meldt ‘slechts’ een kleine stijging van 0.4% naar 3.3% van de beroepsbevolking die momenteel werkloos is ten opzichte van maart 2020.

Door de ontwikkelingen van het afgelopen jaar lijken strategische onderwerpen, zoals het verbeteren van het recruitmentproces aandacht te hebben verloren. Operationelere zaken winnen juist aandacht, waaronder het schrijven van vacatureteksten weer belangrijker is geworden.

Het eerste contactpunt in de sollicitatieprocedure
Toch blijft het opstellen van een goede vacaturetekst een uitdaging voor veel werkgevers: je krijgt of een overload aan ongekwalificeerde sollicitanten of hebt juist een gebrek aan sollicitaties.

72% van alle hiring managers denkt dat zij duidelijke vacatureteksten schrijven. Slechts 36% van alle kandidaten is het daarmee eens. - HRdive (2016)

Los van het feit dat een goede vacaturetekst impact heeft op de kwantiteit en kwaliteit van sollicitaties, zorgt het ook voor een positieve eerste indruk bij mogelijke kandidaten die hen kan aanzetten om te solliciteren. Dat beïnvloedt dus de gemiddelde doorlooptijd van jouw vacature direct!

Daarom is het essentieel om een vacaturetekst te schrijven die origineel, aansprekend en wervend werkt naar de doelgroep toe. Ieder persoon die namelijk naar jouw vacature kijkt, zou mogelijk je volgende collega kunnen zijn.

Fun fact: In het eerste kwartaal van 2021 ontstonden er volgens het CBS 282.000 vacatures: dat zijn er iets meer dan 3.000 per dag.

Dus hoe zorg je ervoor dat jij het verschil maakt tussen andere vacatures?

Neem een stap terug: stel intern de volgende vragen wanneer je een vacaturetekst schrijft

  • Waarom staat de positie open?
  • Hoe ondersteunt deze positie anderen in de organisatie?
  • Wat maakt iemand succesvol in deze positie?
  • Wat zijn de vaardigheden die must-haves zijn en welke zijn nice-to-have?
  • Wat levert het de nieuwe collega op? Waarom zou hij of zij bij ons willen werken?
  • Wat zijn de doorgroeimogelijkheden in deze rol?
  • Wat maakt deze positie zo bijzonder, uniek en onderscheidend?

Hoe stel je een aantrekkelijke vacaturetekst op?

Tegenwoordig nemen mensen ongeveer 14 seconden de tijd om een vacaturetekst te lezen en te besluiten of zij gaan solliciteren.

Weinig tijd om iemand dus te boeien, terwijl het schrijven van een originele, aansprekende en wervende vacaturetekst juist tijd kost. Tegelijkertijd wil je de openstaande vacature zo snel mogelijk online plaatsen om geen tijd te verliezen.

Best paradoxaal, dus om jou een hoop uitzoekwerk en grijze haren te besparen, vind je hieronder onze tips die ervoor zorgen dat jij een vacaturetekst opstelt die aantrekkelijk is.

Heb je hier geen tijd, kennis of middelen voor? Dan kunnen wij ook jouw wervingsproces gedeeltelijk of volledig ondersteunen en ontzorgen.

Tip 1: Maak een functie-analyse

Doe onderzoek naar hoe de functie-omschrijvingen, compensatie en functietitels van de concurrentie zijn opgesteld om een idee te krijgen waar je het tegen opneemt. Bekijk daarnaast jouw huidige interne compensatiestructuur en vergelijk dat met de inzichten die je vanuit de markt hebt opgedaan.

De inzichten uit deze analyse kun je natuurlijk ook meenemen ter inspiratie in de verdere uitwerking van jouw eigen vacaturetekst!

Tip 2: Pas deze schrijftips toe

Keep it short & simple (KISS)
Uit een analyse van Text.io blijkt dat de sweet spot van een goede vacaturetekst tussen de 300 tot 700 woorden zit. Kortere of langere teksten zorgen over het algemeen voor een grotere daling in het aantal sollicitanten.

De trend is dus duidelijk: hoe concreter, hoe beter. Richt de tekst natuurlijk wel op jouw doelgroep, maar vertel wat je wilt vertellen – elk onnodig woord kan een reden zijn voor de mogelijke kandidaat om te stoppen met lezen.

Aantrekken, betrekken & overtuigen
Zorg dat je aandacht trekt met een krachtige introductie, interesse opwekt door wat te vertellen over de functie en inspeelt op behoeftes door meer te vertellen over de mogelijkheden, verantwoordelijkheden en ontwikkelingen voor de kandidaat binnen de organisatie. Sluit af met een passende call-to-action om iemand aan te zetten om te solliciteren.

Ook kun je nadenken over het verlagen van drempels door bijvoorbeeld te vragen om een korte motivatie van drie zinnen, in plaats van een volledige motivatiebrief. Misschien kun je voor bepaalde functies zelfs niet vragen om een motivatiebrief?

Balanceer het gebruik tussen jij & wij
Spreek de doelgroep aan door voornaamwoorden te gebruiken zoals jij, wij en onze. Probeer wel een evenwicht te bewaren in het toelichten van wat jouw nieuwe collega gaat doen en hoe hun werk aansluit op de doelstellingen van jouw organisatie.

Skip de interne jargon
Interne benamingen of salarisschalen die alleen collega’s snappen, gewoon niet doen!

Gebruik een toon die aansluit op jouw cultuur
Los van het feit dat je jouw vacature beknopt houdt en in een actieve schrijfvorm schrijft, is het belangrijk om een wervende tekst te schrijven die in de stijl van de organisatie past. Kandidaten krijgen namelijk een gevoel van een organisatie door de manier hoe de vacature is geschreven.

Geschreven toon maakt een serieus verschil, blijkt uit deze studie van LinkedIn. TL;DR wanneer je bedrijfscultuur casual is, kan een toon die weer teveel casual is, polariserend werken.

Tip 3: Zorg dat je vacature de volgende elementen bevat

Functietitel
Wees opvallend, maar tegelijkertijd gericht op de kandidaat die je zoekt én waar de kandidaat naar zoekt door een passende functietitel te hanteren.

Gebruik daarom een duidelijke, directe en specifieke functietitel. Helaas dus geen superstars, ninja’s of top-notch medewerkers. Aan de andere kant wil je ook algemeenheden voorkomen, dus vermijdt het gebruik van titels zoals ‘designer’ of ‘developer’.

Introductie
Open met een krachtige, aandachttrekkende samenvatting die de doelgroep persoonlijk aanspreekt en hongerig maakt om verder te lezen. Het kan ook iets geks zijn. Tegenstellingen werken ook goed.

Voorbeeld voor een Account Manager: "Vieze koffie tijdens een bezoek kan jou niet veel schelen, maar het welzijn van jouw cliënten staat altijd voorop!"

De voorwaarden

Zoals deze heatmap laat zien, is het vitaal om de arbeidsvoorwaarden bijna bovenaan jouw vacaturetekst te plaatsen.

Je wilt mogelijke kandidaten vrijwel meteen geïnteresseerd maken om hen de verdere vacaturetekst te laten lezen. Benoem hier de salarisrange (bedragen van – tot), bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarden, waarom de werkgever interessant is en andere triggers voor de doelgroep.

Waarom het belangrijk is om het salaris te benoemen? Omdat 55% van de Nederlandse beroepsbevolking een goed salaris één van de belangrijkste redenen vindt om voor een werkgever te kiezen.

Dat maakt het, samen met een vast contract en goede werksfeer, het belangrijkste aspect om kandidaten aan te trekken.

Tip: Gebruik een opvallende tussenkop waarin duidelijk wordt wat jouw organisatie te bieden heeft.

De functie-inhoud

Maak een opsomming van de vijf tot tien belangrijkste verantwoordelijkheden en verwachtingen.

De kandidaat
In deze sectie benoem je een mix tussen kennis, kunde en persoonlijkheid die je zoekt in de rol. Maak opnieuw gebruik van een opsomming.

Over het bedrijf & team
Werk hier een beknopte beschrijving van de unieke kenmerken van de organisatie en het team uit.

De afsluiting
Gebruik een actiegerichte afsluiting voor de vacaturetekst die de kandidaat aanzet tot actie en benoem de verdere vervolgstappen van de sollicitatieprocedure. Benoem hier ook de sluitingsdatum en reactietermijn als dat van toepassing is, want het is belangrijk om de verwachtingen van kandidaten te scheppen!

Tip 4: Bonuspunten

Als je je vacaturetekst wat creatiever en minder statisch wilt maken, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om foto’s van je team of kantoor toe te voegen.

Een spotifylijst met nummers waar je team graag naar luistert, een video waarin een teamlid de rol toelicht of een Instagramfeed van je bedrijf doen het ook altijd goed!

Ondersteuning nodig om vacatures in te vullen?

Onze consultants ontzorgen jou graag in het schrijven van originele, aansprekende en wervende vacatureteksten of andere werkzaamheden die gerelateerd zijn aan recruitment. Ontdek de mogelijkheden hier!